Bio

Art Ligthart, 49 jaar, getrouwd en 3 kinderen. Ik ben architect en help de bestuurders van Nederland bij het inrichten van de digitale wereld. Kerncompetenties: visie, inspireren, brede kennis en ervaring, enthousiasmeren, verbinden van mensen, complexe veranderingen, doelgerichte realisatie. Motto: ‘connecting creates’.

Een korte kennismaking

Art Ligthart 2014s

Na het VWO heb ik Technische Bedrijfskunde (ir.) gestudeerd (Universiteit Twente) en European Business (University of Loughborough, UK). Mijn afstudeeropdracht was bij een Philips joint-venture in Nanjing (China). Sinds 1995 ben ik werkzaam in de IT-industrie, eerst bij Panfox als informatie-analist, later bij Ordina als Partner en Thought Leader op het gebied van architectuur. Sinds februari 2013 werk ik onafhankelijk maar altijd in nauwe samenwerking met anderen. Als mede-initiatiefnemer heb ik twee coöperaties opgericht om kennis en kracht te bundelen: CSSI helpt bij het innoveren van dienstverlening en Knowhow for Sustainable Value werkt aan het slimmer omgaan met wet- en regelgeving, altijd in samenwerking met anderen en met inzet van zowel bewezen als innovatieve technologie.

Mijn visie

We leven in fascinerende tijden: innovaties zoals big data, artificial intelligence en blockchain geven enorme nieuwe mogelijkheden. Maar dit maakt ook dat we continu moeten uitdenken hoe we deze IT in kunnen zetten vóór mensen, om de kwaliteit van (samen) leven te verbeteren én om de meest belangrijke principes van democratie en rechtsstaat in de digitale wereld overeind te houden: rechtszekerheid, rechtsgelijkheid, veiligheid, privacy e.a. Een enorme uitdaging voor de architecten van de digitale wereld: uitdenken, verbeelden, inspireren, bestuurders helpen om afgewogen keuzes te kunnen maken én concreet helpen realiseren.

Verbinden

Mijn overtuiging is dat kundige, gedreven mensen, in nauwe samenwerking met elkaar, samen een duurzame digitale wereld kunnen realiseren. Samenwerking is cruciaal: in mijn dagelijks werk ben ik altijd bezig met verbinden van mensen binnen organisaties én met samenwerking tussen publieke, private en wetenschappelijke organisaties. Naast adviesfuncties voor bestuurders vervul ik veelal de rol van lead architect in grote veranderprogramma’s. Zo was ik o.a. lead architect van het project INDiGO van de Immigratie & Naturalisatie Dienst, dat in 2009 de NAF-architectuurprijs kreeg en in 2011 de Architecture Excellence Award van iCMG voor de vernieuwende visie op Business Process Management. Vanaf 2013 heb ik de rol van lead architect vervuld in het programma eDienstverlening Uitvoering (Ministerie van Economische Zaken) en vanaf eind 2014 in het Programma Roadmap Inning bij de Belastingdienst.

Expertise

Mijn vakgebied is digitale architectuur: architectuurstijlen, architectuurprincipes en concepten. Ik heb vanaf de jaren ’90 ervaring opgedaan met alle trends, methoden en technologieën, zoals bijv. Service Oriented Architecture (SOA), Event Driven Architecture (EDA), Business Rules Management (BRM), Business Process Management (BPM), Dynamic Case Management (DCM), Artificial Intelligence (AI) e.a. Mijn wortels liggen in informatiearchitectuur, gegevensmodellering en datamanagement (Panfox). Ik publiceer geregeld artikelen en boeken, daarnaast doceer ik in vakopleidingen zoals o.a. de Masterclass Enterprise Architectuur van het NAF en in de MBA-opleiding Business Processes and Technology aan Nyenrode. Ook organiseer en presenteer ik op seminars en congressen. In 2013 heb ik van het Nederlands Architectuur Forum de NAF-penning mogen ontvangen voor mijn bijdrage aan de architectuurgemeenschap.

Nader kennismaken? Neem vooral contact op!