Aangenaam! Ik ben Art Ligthart, getrouwd, 3 kinderen en woon in Driebergen. Ik ben architect en help de bestuurders van Nederland bij het inrichten van hun digitale wereld. In 2020 ben ik toegetreden als partner en Chief Digital Transformation bij Y. Digital, waar ik organisaties help bij het ondersteunen van hun kennisintensieve processen met inzet van kunstmatige intelligentie. Mijn kerncompetenties: visie, inspireren, brede kennis en ervaring, kunstmatige intelligentie, enthousiasmeren, verbinden van mensen, complexe veranderingen, doelgerichte realisatie. Motto: ‘connecting creates’.
Een korte kennismaking
Na het VWO heb ik Technische Bedrijfskunde (ir.) gestudeerd (Universiteit Twente) en European Business (University of Loughborough, UK). Mijn afstudeeropdracht was bij een Philips joint-venture in Nanjing (China). Sinds 1995 ben ik werkzaam in de IT-industrie, eerst bij Panfox als informatie-analist, later bij Ordina als Partner en Thought Leader op het gebied van architectuur. In 2013 ben ik verder gegaan als zelfstandig architect. Eind dat jaar heb ik met Nienke Bloem en wijlen Harrie van Houtum de coöperatie CSSI opgericht, om samen te werken aan het innoveren van mensgerichte en duurzame dienstverlening. In 2019 kwam hier de coöperatie Slimmer Met Regelgeving bij, een burgerinitiatief waarin we onze krachten bundelen om in Nederland slimmer om te gaan met wet- en regelgeving. In 2020 is CSSI opgegaan in Y. Digital en ben ik toegetreden als partner.
Mijn visie
We leven in fascinerende tijden: innovaties zoals big data, kunstmatige intelligentie en blockchain geven enorme nieuwe mogelijkheden. Maar dit maakt ook dat we continu moeten uitdenken hoe we deze IT in kunnen zetten vóór mensen, om de kwaliteit van (samen) leven te verbeteren én om de meest belangrijke principes van democratie en rechtsstaat in de digitale wereld overeind te houden: rechtszekerheid, rechtsgelijkheid, veiligheid, privacy e.a. Daarbij komt dat al deze vernieuwingen moeten worden ingepast in bestaande (legacy) landschappen van IT-systemen uit de afgelopen 40 jaar. Een enorme uitdaging voor de architecten van de digitale wereld: uitdenken, verbeelden, inspireren, bestuurders helpen om afgewogen keuzes te kunnen maken én concreet helpen realiseren. En kunstmatige intelligentie kan hier absoluut een zinvolle bijdrage leveren, mits heel bewust ingezet.
Verbinden
Mijn overtuiging is dat kundige, gedreven mensen, in nauwe samenwerking met elkaar, samen een duurzame digitale wereld kunnen realiseren. Samenwerking is cruciaal: in mijn dagelijks werk ben ik altijd bezig met verbinden van mensen binnen organisaties én met samenwerking tussen publieke, private en wetenschappelijke organisaties. Naast adviesfuncties voor bestuurders vervul ik veelal de rol van lead architect in grote veranderprogramma’s. Zo was ik o.a. lead architect van het project INDiGO van de Immigratie & Naturalisatie Dienst, dat in 2009 de NAF-architectuurprijs kreeg en in 2011 de Architecture Excellence Award van iCMG voor de vernieuwende visie op Business Process Management. Vanaf 2013 heb ik de rol van lead architect vervuld in het programma eDienstverlening Uitvoering (Ministerie van Economische Zaken), vanaf eind 2014 in het Programma Roadmap Inning bij de Belastingdienst en vanaf 2018 bij het programma Kern Gezond van de KVK.
Expertise
Mijn vakgebied is digitale architectuur: architectuurstijlen, architectuurprincipes en concepten. Ik heb vanaf de jaren ’90 ervaring opgedaan met alle trends, methoden en technologieën, zoals bijv. Service Oriented Architecture (SOA), Event Driven Architecture (EDA), Business Rules Management (BRM), Business Process Management (BPM), Dynamic Case Management (DCM), Artificial Intelligence (AI) e.a. Mijn wortels liggen in informatiearchitectuur, gegevensmodellering en datamanagement (Panfox). Ik publiceer geregeld artikelen en boeken, daarnaast doceer ik in vakopleidingen zoals o.a. de Masterclass Enterprise Architectuur van het NAF en in de MBA-opleiding Business Processes and Technology aan Nyenrode. Ook organiseer en presenteer ik op seminars en congressen. In 2013 heb ik van het Nederlands Architectuur Forum de NAF-penning mogen ontvangen voor mijn bijdrage aan de architectuurgemeenschap.
Nader kennismaken? Neem vooral contact op!