Digitale beschaving

Er is steeds meer maatschappelijke discussie over digitale privacy en digitale kwetsbaarheid. Hebben inlichtingendiensten wel of niet het recht om alle digitale datastromen af te tappen en te analyseren? Wat gebeurt er precies met je medische gegevens nadat je met een vinkje toestemming hebt gegeven om het Elektronisch Patiënten Dossier te gaangebruiken? Zijn betaalgegevens bij banken wel veilig gezien de voortdurende hacks en DDOS-aanvallen op websites? Hoe lang worden privégegevens op Facebook bewaard en krijg je later spijt van je jeugdzonden? Hoe weet je zeker dat jouw gegevens correct zijn vastgelegd in basisregistraties van de overheid en hoe makkelijk kun je deze laten aanpassen? Laat de overheid het principe van doelbinding (‘gegevens die door een overheidsorganisatie zijn vastgelegd mogen alleen gebruikt worden door een andere overheidsorganisatie als daarvoor een wettelijke grondslag is’) wel of niet los? Wat doet Google eigenlijk allemaal met de gegevens van gebruikers? Hoe veilig en betrouwbaar zijn jouw gegevens in een cloud?

Terechte en logische discussies! De digitale wereld is in heel snel tempo ons leven gaan beheersen en dat zal alleen maar gaan toenemen. En waar we er duizenden jaren over hebben gedaan om de spelregels voor onze beschaving en rechtstaat vorm te geven, lijken deze in de digitale wereld nog in het puberstadium.

Toch is het opvallend dat de maatschappelijke discussie nu is opgelaaid; tot heel recent was de algemene teneur namelijk dat privacy iets van de vorige eeuw is en dat je je maar moet neerleggen bij het feit dat jouw gegevens overal bekend zijn. Kennelijk is een kentering gaande; het internet is ontstaan vanuit een vrijbuiterscultuur maar door het belang van internet in onze samenleving lijken steeds meer mensen te vinden dat die openheid en vrijheid niet langer is te handhaven.

Maar hoe kan een internet 3.0 er dan uitzien? Werk aan de winkel voor architecten! Het is tijd om nieuwe ‘digitale beschavingsprincipes’ te bedenken en geleidelijk in te gaan voeren. De oude principes van de rechtstaat, maar op een nieuwe manier toegepast. We moeten de digitale wereld opnieuw inrichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *