Tijd voor een nieuwe generatie architecten?!

Art Ligthart

We leven in fascinerende tijden, ik zou het niet willen missen! Niet alleen omdat het belang van IT alleen maar toeneemt, maar omdat de maatschappij fundamenteel verandert. Er is een transformatie, de economische crisis zet ons met beide benen op de grond en de economische normen en waarden veranderen. Traditionele bedrijven worden kritisch bekeken, denk aan de bankensector. Er heerst bij burgers een gevoel van onveiligheid en het vertrouwen is historisch laag. De individualisering lijkt haar top gehad te hebben; de band met het sociale netwerk wordt sterker, betrokkenheid en solidariteit nemen toe. Er is steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven, een groene levensstijl en duurzaamheid.

Inrichten van een nieuwe digitale wereld

Ook in de digitale wereld rommelt het. De discussies rondom het EPD laten zien dat burgers privacy en veiligheid belangrijk vinden. We zijn aan het worstelen met het inrichten van een nieuwe digitale wereld: IT kan meer en meer, maar als gevolg daarvan worden juridische en ethische aspecten belangrijk. Wat vinden we als maatschappij goed en wat vinden we niet toelaatbaar? En we staan nog maar aan het begin, IT kan een doorbraak op vele fronten realiseren, de komende 20 jaar nog meer dan de afgelopen decennia. Wat blijft is de snelheid van veranderingen. Dat betekent voor onze overheidsorganisaties en bedrijven dat creativiteit, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en snelheid essentieel zijn. Daar zijn nieuwe IT-systemen voor nodig.

Kennis als onderscheidend vermogen

We zullen alle verouderde IT-systemen de komende jaren moeten vervangen en alleen de huidige data meenemen naar de toekomst. Maar we zullen ook vernieuwende concepten moeten toepassen in de informatie-infrastructuur van de BV Nederland. Er moet een veilig en betrouwbaar stelsel van basisregistraties en administraties komen, waarin we als burgers en ondernemers zelf grip kunnen houden op onze eigen gegevens en wie deze mogen gebruiken. Dit vraagt om vernieuwende concepten om de IT slimmer in te richten. Wie heeft die expertise? Mijn stelling: dit kunnen we alleen door hierin breed samen te werken, door kennis en krachten in de kenniseconomie die Nederland heeft te bundelen. Innoveren door co-creatie en verbinden. Brainports creëren. Samen werken aan doorbraakprojecten. Kennis moet ons onderscheidende vermogen worden, niet de basale IT. En dit is hard nodig om internationaal gezien een concurrentiepositie te behouden.

Nieuwe generatie architecten nodig?

Architecten spelen hierin een cruciale rol. Architecten moeten de nieuwe concepten verbeelden, uitdenken en helpen realiseren. Hebben we hiervoor een nieuwe generatie architecten nodig? Dat is wat al te cru gesteld. Los van leeftijd zijn er architecten nodig zijn die nieuwe concepten kunnen uitdenken en realiseren. Met kennis van oude en nieuwe IT technologie. Met drive en passie, bevlogen om bij te dragen aan maatschappelijk relevante doelen en gedreven om een nieuwe rechtvaardige digitale wereld in te richten. Met een attitude voor cocreatie en vooral in staat om te verbinden tussen organisaties en mensen. Architecten die IT gaan toepassen om een nieuwe maatschappij en een betere wereld te vormen. Ook IT-bedrijven zullen worden beoordeeld op hun bijdrage aan deze nieuwe maatschappij en moeten de komende periode een nieuwe rol en business modellen zien te vinden. Kortom, gezocht: architecten om de BV Nederland te redden!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *